Logo_week_van_de_pijn

Op woensdag 28 september is de eerste congresdag van De Week van de Pijn. Maak op deze dag kennis met de nieuwste inzichten rondom de oorzaken en behandeling van chronische pijn. Onder andere huisartsen, anesthesisten, revalidatieartsen, fysiotherapeuten, pijnconsulenten en verpleegkundigen krijgen op het congres praktische handvatten voor het beter omgaan met de problematiek. Dat meldt De Week van de Pijn. 

Chronische pijn is een veelvoorkomende pijnklacht. In Europa heeft één op de vijf mensen er last van. Deze pijnklachten houden minstens drie tot zes maanden aan en gaan vaak gepaard met veel emoties, ook is het lichamelijk slopend. Sommige mensen lopen hun gehele leven rond met chronische pijn.

Tijdens een workshop met pijnspecialist Harold Nijhuis en pijnverpleegkundige Ralph Aarsman, beiden van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, wordt de zorg rondom neuromodulatie bij een patiënt besproken. De behandeling van chronische pijn is veelal maatwerk en vindt volgens een protocol plaats. Patiënten met chronische pijn krijgen eerst fysiotherapie en proberen medicatie. Als dat niet of onvoldoende helpt kan de patiënt doorverwezen worden naar een pijnspecialist die meer invasieve middelen kan inzetten. Een pijnspecialist heeft toegang tot bijvoorbeeld injecties en kan eventueel neuromodulatie toepassen waarbij met kleine elektrische stroomstootjes de pijn verlicht wordt. Het is van belang om deze behandeling meer bekendheid te geven onder zorgverleners, want een patiënt kan zo beter begeleid worden en kan zo toewerken naar een betere kwaliteit van leven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids