Normal_verpleegkunde_zorgpersoneel_arend_jan_8541

Na een periode van minder werkgelegenheid zal het aantal banen in de zorg tot aan 2020 groeien ten opzichte van 2015. Ook verandert het soort werk. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid schrijven dit aan de Tweede Kamer. Dat meldt Rijksoverheid. 

Tot aan 2020 zal de arbeidsmarkt in de zorg zich herstellen door een toenemende vraag. Ten opzichte van 2015 neemt de vraag toe met 35.000 – 126.000 werknemers. In de afgelopen jaren nam, mede vanwege krimpende budgetten, de werkgelegenheid in de zorg juist af met zo’n 77.000 arbeidsplekken. De arbeidsmarkt in de zorg herstelt zich dus weer.

De vraag naar professionals in de zorg neemt niet alleen toe maar verandert ook. Onder andere omdat de zorg complexer wordt, de samenleving en de voorkeuren van mensen veranderen en de technologie zich verder ontwikkelt. Ook leiden de transities in de langdurige zorg tot een toenemende en veranderende vraag naar personeel op andere plekken in de zorg, zoals in de eerstelijns en de acute zorg. De groei in werkgelegenheid wordt daarom vooral verwacht onder middel en hoger opgeleid personeel. Dat leidt tot twee uitdagingen voor de komende jaren: Hoe bieden we nieuw perspectief aan lager opgeleid personeel? En hoe zorgen we voor voldoende adequaat opgeleid personeel?

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden is onder andere de afgelopen periode veel geïnvesteerd in om- en bijscholing. Via de regionale sectorplannen zijn ruim 40.000 medewerkers om- en bijgeschoold. In 2017 komen daar nog 20.000 bij. Met de kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuizen is flink geïnvesteerd in strategisch opleiden bij ziekenhuizen. Met FNV, CNV en VNG zijn afspraken gemaakt over de ontwikkeling van nieuwe functies om ouderen thuis beter te ondersteunen. Bijvoorbeeld functies waarin de combinatie wordt gemaakt tussen ondersteuning bij schoonmaken, boodschappen doen, bijhouden van administratie en tegengaan van eenzaamheid.

Zowel in de ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg, de ouderenzorg, de wijkverpleegkundige zorg, de eerstelijnszorg als het sociaal domein leidt de veranderende zorg tot een arbeidsmarkt- en vernieuwingsopgave. De komende periode zet het kabinet met betrokken partijen in op een vernieuwingsagenda gericht op strategisch arbeidsmarktbeleid in de verschillende domeinen.

Door: Redactie Nationale Zorggids