Logo_whatsapp-smartphone-app

Artsen pleiten voor het gebruik van een veilig alternatief voor Whatsapp om onderling gegevens uit te wisselen. Eerder uitten minister Schippers van Volksgezondheid en artsenfederatie KNMG al hun zorgen over het gebruik van de populaire app, die de privacy van patiënten in gevaar brengt. De beroepsgroep wil steeds vaker zelf ook overstappen op een veiliger alternatief, maar mist leiding vanuit de overheid. Dit meldt Trouw. 

Zorgprofessionals delen regelmatig gevoelige informatie met elkaar over Whatsapp. “Overleg via een app verbetert de kwaliteit en ontlast de spreekuren van bijvoorbeeld huisartsen”, stelt KNO-arts Mark Friebel van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Echter zou de overheid volgens hem een grotere rol moeten spelen bij het kiezen van een alternatief. “Als de overheid één standaard zou kiezen, krijg je uiteindelijk een beter product”.

Nu mogen ziekenhuizen en zorginstellingen zelf kiezen welk medium zij gebruiken, zolang deze aan de opgestelde veiligheidseisen voldoet. Siilo is één van de alternatieven, die steeds meer professionals gebruiken. Echter zijn er meer van dit soort apps die gebruikt kunnen worden, waardoor er alsnog geen standaard opgesteld wordt voor zorgprofessionals.

Ook is het praktisch als zoveel mensen één specifieke app gebruiken. Dan wordt het makkelijker om onderling te communiceren met andere instellingen. Artsen lijken bereid om alternatieven voor Whatsapp te gebruiken. Echter missen zij de sturing vanuit de overheid. “Eigenlijk is het een taak van de overheid om snelle elektronische communicatie te stimuleren”, zegt Sjaak Nouwt van artsenfederatie KNMG. Daarbij maakt het niet zozeer uit voor welke app wordt gekozen. De verschillende systemen zouden onderling gegevens moeten kunnen uitwisselen zodat de arts informatie kan inwinnen bij een collega die een andere app gebruikt.

Door: Redactie Nationale Zorggids