Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Huisartsen zijn tegenwoordig zo gefocust op het volgen van protocollen, dat dit wel eens in het nadeel van de patiënt kan werken. Dit stelt de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) in een onderzoek dat gisteravond is gepresenteerd. Door de drang om alles volgens de regels te doen, is er minder ruimte voor de interpretatie van de huisarts en wat op dat moment het beste voor de patiënt is. Dit meldt Volkskrant.

Uit kwalitatief onderzoek bleek dat vooral jonge huisartsen strikt de protocollen volgen die zijn opgesteld. De VPH noemt dit ook wel protocolitis. Huisartsen zijn bang voor de consequenties vanuit de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het tuchtcollege, en durven daarom niet af te wijken van wat hen wordt opgelegd in de regels. Echter is het huisartsen toegestaan om van deze protocollen af te wijken als zij daar een goede reden voor hebben.

Jaarlijks zijn er meer dan duizend tuchtzaken tegen artsen. Dat zorgt voor angst onder huisartsen. De onderzoekers stellen dat zowel de IGZ al het tuchtcollege ook zouden moeten kijken naar ‘verstandigheid’. “Richtlijnen zijn bedoeld voor de gemiddelde patiënt. Maar 40 tot 50 procent van de patiënten past niet in zo’n richtlijn. Het wordt steeds belangrijker om te bekijken wat de patiënt wil”, zegt hoogleraar huisartsgeneeskunde Niek de wit van het UMC Utrecht.

Het komt nu voor dat patiënten langer lijden onder de protocolziekte van een arts, of dat handelingen moeten worden uitgevoerd die geen zin meer hebben. Zo moeten huisartsen verplicht een euthanaticum toedienen tijdens euthanasie, ook al is de patiënt al overleden na het toedienen van het slaapmiddel. De arts wordt op de vingers getikt als hij van het protocol afwijkt, ook als het toedienen van dat middel aan de overleden patiënt geen nut meer heeft.

Door: Redactie Nationale Zorggids