Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Begin november spande een gepensioneerde verloskundige een kort geding aan tegen pensioenfonds SPV, het pensioenfonds voor verloskundigen. Zij vindt dat de korting op de pensioenuitkeringen in strijd is met de regels van de Europese Unie. De rechter oordeelde vorige week echter dat dit niet het geval is. Europese wetgeving verzet zich volgens de rechter niet tegen pensioenkortingen als dat in de lidstaten wettelijk is vastgelegd. Dat meldt de Volkskrant.

Pensioenfonds SPV verkeert in financieel zwaar weer en kort daarom vanaf volgend jaar op de pensioenuitkeringen. SPV heeft volgens de regels te weinig pensioeneuro’s in kas en past een korting toe van 0,4 procent. Dit geldt voor de pensioenen van de werkenden en gepensioneerden. De voormalig verloskundige vindt echter dat er geen ruimte is voor een korting op de uitkeringen. Ze is bovendien van mening dat de korting in strijd is met het eigendomsrecht binnen de Europese Unie.

De Nederlandse pensioenwetgeving heeft specifieke regels voor het korten op pensioenuitkeringen en daar kan de Europese wetgeving niet tegenin. De rechter heeft pensioenfonds SPV in het gelijk gesteld en mag daarom vanaf volgend jaar de beoogde korting doorvoeren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids