Logo_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de bezettingsnorm voor verpleeghuizen, het jeugdhulpbudget en het meerouderschap- en gezag. 


Bezettingsnorm verpleeghuiszorg
Ondanks dat de Tweede Kamer vanaf 1 januari voor alle verpleeghuizen een bezettingsnorm wilde, adviseert Zorginstituut Nederland (ZiN) hiertegen. Verpleeghuizen hoeven volgend jaar niet een verplichte hoeveelheid personeel aan te nemen. Reden hiervoor is dat ieder verpleeghuis anders is en de bezettingsnorm daarop aangepast moet worden. Een dergelijke norm leidt niet direct tot betere zorg, denkt het Zorginstituut. Daarom zijn richtlijnen de oplossing.

Verpleeghuizen en verpleegkundigen reageerden teleurgesteld op het nieuws. De nieuwe richtlijnen van ZiN leiden alleen maar tot meer administratie, waardoor de zorg en aandacht voor de patiënt achterblijft. Het vernieuwde, algemene plan van het Zorginstituut bevat namelijk strengere en controleerbare regels voor de verslaglegging van zorg- en leefplannen. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid staat echter achter de nieuwe richtlijnen en denkt dat hiermee voldoende gekwalificeerd personeel in verpleeghuizen terechtkomt.

Vakbond FNV is niet blij met de nieuwe ‘norm’ van ZiN. Begin deze maand zei Van Rijn toe de bonden te betrekken bij het traject, echter is dat tot nu toe niet gebeurd. FNV vindt dat er in het huidige concept onvoldoende staat aangegeven wat de verhouding van het personeel en het aantal bewoners moet zijn.


Gemeenten hebben onvoldoende budget voor jeugdhulp
Ruim honderd gemeenten zeiden onvoldoende budget te hebben voor jeugdhulp dit en komend jaar. Dat terwijl uit eerder onderzoek bleek dat gemeenten 1,2 miljard euro overhouden voor thuiszorg en jeugdhulp. Onder de gemeenten die melden dit of volgend jaar onvoldoende jeugdhulpbudget te hebben, zitten ook gemeenten die vorig jaar honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s overhielden aan zorggeld. Een groot deel daarvan is dit jaar al gebruikt om de jeugdhulptekorten op te vangen, echter lijken veel gemeenten alsnog niet uit te komen met het budget.


Procedurefout bij ivf-kliniek van UMC Utrecht
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) onderzoekt een ‘procedurefout’ bij zijn ivf-laboratorium. Bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen zijn mogelijk de zaadcellen van de man van een ander paar zijn gebruikt. De kans bestaat dat een vrouw hierdoor zwanger is geworden door de zaad van de verkeerde man.

Bij een ivf-behandeling worden eicellen van een vrouw bevrucht door een zaadcel te injecteren in de eicel. In het laboratorium van het Utrechtse ziekenhuis werd afgeweken van de standaardprocedure en een verkeerd instrument gebruikt. Alle behandelingen zijn in de tussentijd stopgezet. Ook andere ziekenhuizen in de regio stoppen tijdelijk met ivf-, ICSI-, en cryobehandelingen.


Overig zorgnieuws
*De Staatscommissie herijking ouderschap wil meerouderschap en meeroudergezag mogelijk maken. Ook wil het een regeling instellen voor draagmoederschap en het recht van het kind om te weten waar hij vandaan komt vastleggen. Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie staat achter het advies van de Staatscommissie en wil de plannen verder uitwerken.
* 31 Nederlandse ziekenhuizen stoppen met bepaalde hoogcomplexe kankerbehandelingen. Voor bijvoorbeeld blaas- en maagkankeroperaties voldoen zestien ziekenhuizen niet meer aan de strengere kwaliteitseisen.
* Op 21 december is de eerste vondelingenkamer in een kinderziekenhuis in Nederland geopend. Eerder dit jaar opende Isala in Zwolle ook al een kamer waar moeders hun pasgeboren baby te vondeling kunnen achterlaten.
* Zorgverzekeraar CZ wil ouderen die te veel gebruikmaken van het wijkverplegingsbudget eerder naar een verpleeghuis sturen. De kosten voor de wijkverpleging worden volgens de zorgverzekeraar onhoudbaar. De organisatie vraagt zich af hoe lang ouderen nog thuis kunnen blijven wonen, met het recht op wijkverpleging.
* Emotionele en gedragsproblemen zijn bij meisjes medebepalend voor het krijgen van een diagnose autisme. Te vaak krijgen zij deze diagnose niet, terwijl ze wil diverse symptomen laten zien. Als de diagnose uiteindelijk wel wordt gesteld, is het vaak eigenlijk al te laat.
* Loverboys en mensenhandelaren weten op welke signalen zij moeten letten bij jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb). Vier zorgorganisaties organiseren in 2017 een bijeenkomst voor zorgprofessionals om de gevaren die voor hun cliënten op de loer liggen te bespreken.
* De kinderafdelingen van diverse ziekenhuizen zaten eind december overvol. Veel kinderen waren geveld door het RS-virus, een verkoudheidsvirus waartegen nog geen vaccin is. Tegelijkertijd heerst er een vroege griepepidemie in Nederland.
* Tienduizenden mensen die ouder zijn dan vijftig jaar en al heel lang een uitkering krijgen omdat ze al op jonge leeftijd gehandicapt waren, hoeven vanaf volgend jaar niet meer te vrezen voor een lagere uitkering. Ze worden niet in staat geacht om nog te kunnen werken en hoeven zich niet meer te laten herkeuren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids