Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

Ziekenhuisbestuurders en politiek Den Haag buigen zich over de kwestie van medisch specialisten in loondienst. Waar sommige bestuurders geen bezwaar hebben tegen het vrijgevestigde aspect van de specialisten zien anderen liever dat ze in loondienst komen te werken. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD).

Adviesbureau Roland Berger voerde in opdracht van het FD een peiling uit onder ziekenhuisbestuurders en politici over specialisten in loondienst, waarover druk wordt gediscussieerd. Door een een medisch specialist in loondienst te stellen worden de zorgkosten beter beheerst, tenminste dat denken D66, GroenLinks, PVV, SP en PvdA. Aan de andere kant staan VVD en CDA die belang hechten aan de vrijheid die een medisch specialist heeft om zelf een dienstverband te kiezen.

Ook ziekenhuisbestuurders zijn het niet met elkaar eens. Zo denken 25 ondervraagde bestuurders dat een specialist in loondienst voor beide partijen goed zou uitpakken. De meeste bestuurders die hier positief tegenover staan denken dat de medisch specialisten zo meer op gelijk niveau komen met de rest van het ziekenhuis. “Specialisten in loondienst zijn elke maand zeker van hun salaris. De factoren die een rol pelen bij beslissingen zijn enkel gericht op het belang van de patiënt”, zegt Nicolet Zeller van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Volgens haar leveren vrijgevestigden ook goede zorg, maar maken ze andere keuzes dan de artsen die in dienst van het ziekenhuis werken.

De achttien ziekenhuisbestuurders die neutraal of positief staan tegenover vrijgevestigde specialisten, zijn dat omdat het volgens hen niet uitmaakt of iemand in loondienst werkt of vrijgevestigd is. De kwaliteit blijft hetzelfde. Mark Kramer, bestuurder van het VUmc in Amsterdam, ziet genoeg kwaliteitsziekenhuizen die werken met vrijgevestigde specialisten. Hij vreest dan ook dat medisch specialisten in opstand komen als zij verplicht worden in loondienst te werken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids