Normal_ambulance_2

Werken in een ambulance kan psychisch zeer zwaar zijn. Ambulancepersoneel krijgt te maken met fysiek of verbaal geweld, en het werk zelf heeft een impact op het geestelijk welzijn. Het Landelijk Platform Ondernemingsraden Ambulancezorg (LPOA) pleit daarom voor meer psychische begeleiding voor ambulancepersoneel. Dat meldt RTL Nieuws.

Peter van der Vloet is secretaris van het platform en ambulancechauffeur. Soms dwingen patiënten hem om hen mee te nemen in de auto, andere keren hoort hij heftige verhalen van de patiënt. “Verhalen over problemen in de familie, over scheidingen en ruzies of dat ze zich niet serieus genomen voelen door artsen of andere medewerkers in de zorg. Dat is allemaal een zware geestelijke belasting voor ons. En dat is in de ambulancezorg het ondergeschoven kind”, zegt Van der Vloet.

Ook centralisten die de eerste telefoontjes aannemen hebben te maken met verbaal geweld. Er zijn mensen die een ambulance eisen en als die niet komt, dreigen ze het personeel op te zoeken. Van der Vloet denkt dat intimidatie of verbaal geweld een grotere impact heeft op de psychische gesteldheid van het personeel dan fysiek geweld of fysieke intimidatie.

Van der Vloet werkt ruim 25 jaar als ambulancechauffeur. Een van zijn eerste ritten was naar een jongetje van 1,5 jaar oud die in het water was gevallen. Het ambulancepersoneel moest reanimeren, maar kon het kindje niet meer redden. Dit soort situaties maken het werk ook zwaar, zegt hij. In die tijd was hiervoor nog nauwelijks psychische ondersteuning. Hoewel dat nu stukken beter is, pleit hij voor meer. 

Door: Redactie Nationale Zorggids