Logo_fnv_logo

Het extra geld dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid beschikbaar stelt voor de ouderenzorg is een druppel op de gloeiende plaat, stelt vakbond FNV. Nadat dit kabinet miljarden euro’s heeft bezuinigd op de ouderenzorg komt ze voor de verkiezingen met een tijdelijk extraatje. De 100 miljoen euro voor extra zorg lijkt mooi maar gaat geen voelbaar verschil maken. Dat meldt FNV.

Als de 100 miljoen volledig zou worden besteed aan extra personeel, dan zal dat slechts een toename van 1,5 procent zijn. Bovendien is het geld eenmalig en dus na een jaar weer weg. Zorginstellingen zullen daarom niet snel extra personeel inzetten. Dit was ook het geval toen Van Rijn met de tijdelijke HHT-gelden kwam voor de thuiszorg. Dit geld werd toen ook veelal niet gebruikt voor extra zorg.

De staatssecretaris kwam deze week ook met het kwaliteitskader voor de ouderenzorg. De FNV is blij dat er in het kwaliteitskader ook wordt gekeken naar aandacht en welzijn voor de bewoners. Helaas is er nog geen harde bezettingsnorm voor de ouderenzorg en komt er eerst een onderzoek om tot een zorgvuldige norm te komen. De bond begrijpt dat een op maat gemaakte norm tijd vergt om te ontwikkelen, maar hiermee zijn de huidige problemen niet opgelost. Zolang het onderzoek loopt wil de FNV dat er op korte termijn een norm komt van twee zorgmedewerkers op acht bewoners.

Met de invoer van het kwaliteitskader worden instellingen verplicht een kwaliteitsplan te maken waar ook de personeelsbezetting in is opgenomen. Bij het vaststellen van de zorginzet - hieronder valt ook aandacht en welzijn voor de bewoners - krijgt het directe zorgpersoneel een belangrijke stem. De FNV hoopt dat met dit kader de functie van helpende in de zorg zal blijven. In heel veel verpleeghuizen biedt deze groep zorgprofessionals belangrijke zorg dichtbij de bewoners. Op dit moment heeft de sector plannen om versneld afscheid te nemen van deze groep. Veel zorgverleners vinden het een onlogische keuze om zonder helpenden te werken.

Door: Redactie Nationale Zorggids