Normal_rechtbank_hamer

Vorige week dinsdag zijn er in het huis van de overleden ex-directeur van MC Bijdorp 27 gebruiksvoorwerpen in beslag genomen. Deze voorwerpen bevatten mogelijk dna dat gebruikt kan worden om aan te te tonen of de overleden Jan Karbaat inderdaad de vader was van donorkinderen. Dat meldt NRC.

Een paar weken geleden kwam Karbaat te overlijden terwijl er een rechtszaak tegen hem liep. Families met donorkinderen willen opheldering over geruchten dat Karbaat zelf donor is geweest. Enkele donormoeders vinden namelijk dat hun kinderen grote uiterlijke gelijkenissen met de man vertonen.

Nu Karbaat is overleden, willen de families weten of het alsnog mogelijk is om zijn dna te vergelijken met dat van zijn vermeende donorkinderen. De advocaat van de families, Tim Bueters, vraagt de rechter morgen of de voorwerpen die in beslag zijn genomen gebruikt mogen worden voor dna-onderzoek.

De zaak van vrijdag gaat niet alleen om het dna, maar ook om een schadevergoeding. Ondertussen melden steeds meer families zich hiervoor. 

Door: Redactie Nationale Zorggids