Normal_kaarsjes_dood_afscheid_bidden

De gepensioneerde huisarts Sjef Boesten uit Brabant heeft afgelopen weekend zijn eigen stervenswens waargemaakt. De man leed aan slokdarmkanker en gaf te kennen niet compleet afhankelijk te willen zijn van anderen. Het is bijzonder dat een arts zelf mee kan werken aan zijn eigen euthanasie, in het bijzijn van een arts van de Levenseindekliniek. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De 68-jarige man schreef op zijn blog openlijk over zijn ziekte en stervenswens. Afgelopen zondag verscheen daarop het laatste bericht, dat hij inmiddels is overleden. Als huisarts voerde Boesten regelmatig euthanasie uit maar nu ging het om zijn eigen leven. Ook daarin wilde hij de regie houden. “Een op de zes of zeven mensen vraagt om euthanasie. Het zijn vaak mensen met een sterk karakter, mensen die autonomie hoog in het vaandel hebben staan. Eigenwijze mensen, zoals ik”, zei Sjef Boesten tegen Algemeen Dagblad.

Met een glas wijn in zijn hand en familie en vrienden om hem heen, stapte de gepensioneerde huisarts zondag uit het leven. “Ik draai dan zelf het pompje open waardoor ik in een comateuze slaap terecht kom. De arts van de Levenseindekliniek zal me dan enkele minuten later nog een spierverslapper toedienen”, zo was het plan van de man.

Boesten zei het jammer te vinden om de discussie over euthanasie niet meer mee te kunnen maken. “Wordt de wet veranderd? Kan dat niet onder de huidige wet, valt het niet onder de noemer stapeling van ouderdomskwalen?” Huisartsen zijn nu niet verplicht om euthanasie uit te voeren, maar het is ethisch wenselijk om dan door te verwijzen naar een arts die wel bereid is. Euthanasie vormde in 2015 3,9 procent van het aantal sterfgevallen. In 90 procent van de gevallen wordt dit uitgevoerd door een huisarts.

Door: Redactie Nationale Zorggids