Normal_drugs-908533_960_720

Een natuurgenezeres die eerder veroordeeld is geweest staat binnenkort weer voor de rechter. Een paar jaar geleden overleed een patiënt na een behandeling door de 58-jarige genezeres met ibogaïnes. Begin dit jaar kwam een Zweedse vrouw te overlijden na diezelfde ibogaïne-behandeling, een middel met levensbedreigende bijwerkingen. Dat meldt Skipr. 

De vrouw behandelt drugsverslaafden met een afkickmiddel genaamd ibogaïne. Het middel zou het verlangen naar drugs compleet moeten laten verdwijnen, echter zorg het bij mensen met hartproblemen of psychiatrische stoornissen voor ernstige bijwerkingen.

Toen ze in 2015 voor de rechter stond, kreeg ze een celstraf van 141 dagen opgelegd, waarvan een maand voorwaardelijk. Ze liet mensen na behandeling met ibogaïne achter in hulpeloze toestand. Bovendien overtrad ze de Geneesmiddelen- en Opiumwet. Eén patiënt brak na behandeling al zijn botten omdat hij dacht dat hij kon vliegen, een ander kreeg een hartaanval en nog een andere patiënt overleed toen hij compleet verward op de A2 liep. Daar schepte een vrachtwagen hem.

Na haar veroordeling heropende de vrouw – die geen medische opleiding heeft gevolgd - haar afkickpraktijk. Begin dit jaar behandelde ze een 49-jarige Zweedse vrouw, maar vertelde haar niet over de levensbedreigende bijwerkingen. De vrouw werd onwel. Hoewel de genezeres wel een ambulance belde, vertelde ze de ambulancemedewerkers niet over het gebruik van ibogaïne. De patiënte kwam later in het ziekenhuis te overlijden.

Volgende week dinsdag staat de natuurgenezeres weer in de rechtbank.

Door: Redactie Nationale Zorggids