Normal_normal_hamer__stethoscoop__medisch_tuchtcollege

De verpleegkundige die een geluidsopname maakte van twee douchende psychiatrische cliënten is ontslagen door haar voormalig werkgever Lentis. De ggz-instelling maakte tevens melding van het incident en de verpleegkundige moest zich melden bij het medisch tuchtcollege. Haar hangt een tuchtstraf boven het hoofd. Dat meldt Nursing. 

De verpleegkundige verzocht twee cliënten, die een relatie hadden, samen te douchen. Daar maakte zij vervolgens een geluidsopname van, evenals het gesprek vooraf. De geluidsopname liet zij horen aan collega’s maar sommigen konden dit niet waarderen en vonden dat zij grensoverschrijdend gedrag vertoonde. Daar maakten zij een melding van. Ggz-instelling Lentis ondernam actie en ontsloeg de psychiatrisch verpleegkundige.

“Ik heb nooit het gezamenlijk douchen aan de vrouwelijke cliënt opgedrongen. Het is ook bij rug wassen gebleven. Geen ranzige zaken”, legde de verpleegkundige tijdens de tuchtzaak uit. Ze erkent dat haar gedrag ongepast was. Lentis noemt haar besluit impulsief, iets waar de vrouw het niet mee eens is. Volgens haar is intimiteit een terugkerend onderwerp van gesprek onder collega’s en zij wilde alleen laten horen hoe dit er in de praktijk aan toe ging. De uitspraak van het medisch tuchtcollege volgt over vijf weken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids