Normal_normal_vumc_ingang_amsterdam_mailing

De medische beroepsgroep moet veel actiever aan de slag met gezondheid, preventie en leefstijladvisering. Daarvoor pleit Willem van Mechelen bij zijn afscheid als onderzoeksdirecteur bij VUmc. “We kunnen eindeloos praten, onderling en tegen patiënten, over de noodzaak van preventie maar dat zet geen zoden aan de dijk. We moeten direct aan de slag met het centraal stellen van preventie in de medische basis- en vervolgopleidingen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en veel goedkoper.” Dat meldt VUmc. 

Van Mechelen pleit voor het starten van leefstijlpoli’s ter ondersteuning van de huidige zorgverlening. “Ik ga mij de komende jaren inzetten voor de praktische ontwikkeling van Exercise is Medicine. Het is inmiddels bekend dat een dagelijkse portie lichaamsbeweging bij een aantal aandoeningen ten minste even effectief is als behandeling met medicijnen.”

Hij pleit ook voor flankerende overheidsbemoeienis bij het bevorderen van een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld door regelgeving bij de inrichting van openbare ruimte en door belastingmaatregelen gericht op het stimuleren van gezond gedrag en het ontmoedigen van ongezond gedrag.

Van Mechelen is een groot voorstander van academische werkplaatsen die belangrijk zijn voor de verbinding tussen een universitair medisch centrum (UMC) en de praktijk van alle dag. ‘Zijn’ afdeling heeft tegenwoordig academische werkplaatsen op velerlei terreinen, waaronder de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde, de jeugdgezondheidszorg, de patiëntveiligheid en de palliatieve zorg. Van Mechelen: ”Naar mijn mening zijn academische werkplaatsen voor de UMC’s minstens even belangrijk als het leveren van topklinische en topreferente zorg. Bovendien zijn zij bij VUmc wetenschappelijk zeer succesvol gebleken. Daar heb je geen ziekenhuisbedden voor nodig.”

Door: Redactie Nationale Zorggids