Normal_normal_normal_hamer__stethoscoop__medisch_tuchtcollege

Een arts die euthanasie pleegde op een 74-jarige vrouw in een vergevorderd stadium van dementie, wordt strafrechtelijk onderzocht. De arts werkte in het verpleeghuis van de vrouw en handelde niet volgens de zogenoemde zorgvuldigheidseisen. Haar wilsverklaring was verwarrend en tegenstrijdig, stelde de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) eerder dit jaar vast. Dat melden Skipr en NVVE. 

De RTE vond dat het Openbaar Ministerie (OM) verdere actie moest ondernemen en stuurde daarom het oordeel op. “Het College van procureurs-generaal is tot de conclusie gekomen dat er dusdanige verdenkingen zijn dat de arts strafbaar heeft gehandeld, dat er opsporingsonderzoek wordt gelast”, zo laat het Openbaar Ministerie weten.  De bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek vormen de basis voor een eventuele vervolging.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) noemt het onderzoek van het OM ‘een persoonlijk drama voor de arts die uit barmhartigheid en menselijkheid handelde’ en gaat ervan uit dat de arts handelde vanuit zorgvuldigheid.

De NVVE gaat ervan uit dat het onderzoek zich concentreert op de uitvoering van de euthanasie. De toetsingscommissie had volgens de vereniging namelijk geen twijfel over de vraag óf aan de patiënt euthanasie verleend had mogen worden. Mensen die lijden aan dementie en weloverwogen hebben gevraagd om euthanasie, zouden in hun verzoek gehonoreerd moeten worden, vindt de NVVE.

Door: Redactie Nationale Zorggids