Normal_normal_hamer__stethoscoop__medisch_tuchtcollege

Een geriater van het Groningse Martini Ziekenhuis stond onlangs voor het medisch tuchtcollege. De dochter en kleindochter van een hoogbejaarde demente man vinden dat de geriater onjuist handelde toen hij de stervende oudere met pijn naar huis stuurde. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De afspraak was dat de geriater alles met de huisarts van de man zou regelen voordat hij naar huis kon. Dit hield in dat hij pas naar huis gestuurd mocht worden als de thuiszorg, de medicatie voor palliatieve sedatie en een verpleeghuisbed geregeld waren. Maar dit bleek niet het geval. De man werd naar huis gestuurd, maar er was daar niets dat hem kon helpen.

“De huisarts zou alles regelen, maar blijkbaar is dat niet gebeurd. De dag voordat hij naar huis zou gaan heb ik drie keer met de huisarts gebeld, maar ik kreeg pas de volgende ochtend contact”, verdedigt de geriater zich. Het medisch tuchtcollege vraagt zich af waarom hij dacht dat alles wel geregeld zou zijn. Volgens de geriater had de huisarts gezegd dat het goed kwam en daar ging hij dus ook van uit.

De dochter en kleindochter van de overleden demente man klagen de geriater aan omdat hij niets deed aan de pijn die de man had. Bovendien zijn zij van mening dat hij de palliatieve sedatie helemaal niet had  geregeld, ondanks zijn toezeggingen. Over zes weken volgt de uitspraak van het tuchtcollege.

Door: Redactie Nationale Zorggids