Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Huisartsen willen vaker overleggen met collega’s en apothekers over het medicijngebruik bij ouderen met multimorbiditeit. Wanneer mensen lijden aan twee of meerdere chronische ziekten wordt gesproken van multimorbiditeit of polyfarmacie en dit omvat vaak ook een hele reeks aan geneesmiddelen. Nu zit er nog groot verschil tussen het medicatiebeleid van huisartsen, die vaak het eerste aanspreekpunt zijn voor de patiënten. Dit meldt onderzoeksinstituut NIVEL.

Het medicatiebeleid voor ouderen met meerdere chronische ziekten zou beter op elkaar afgestemd moeten worden. Daar vragen huisartsen zelf ook om, blijkt uit het proefschrift van NIVEL-onderzoeker Judith Sinnige. Dit zou volgens Sinnige het beste kunnen door huisartsen te laten overleggen met apothekers en ook de patiënt zelf te betrekken in de afwegingen. Zij kunnen daarmee hun individuele wensen en voorkeuren aangeven.

Training en structurele overlegmomenten zouden kunnen zorgen voor een heldere visie voor de behandeling van ouderen met multimorbiditeit. Onder huisartsen worden verschillen in het aantal geneesmiddelenvoorschriften gehanteerd. Huisartsen geven daarom zelf aan vaker hun afwegingen over het gekozen medicatiebeleid met andere huisartsen en apothekers te willen doornemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids