Normal_bureaucratie_mappen_dossiers_papierwerk

Administratielast en regeldruk. Na jaren van noodkreten, verenigt het zorgveld zich en komt samen concreet in actie. Dat gebeurde zaterdag tijdens de eerste schrapconferentie ‘(Ont)Regel de Zorg – Schrap én Verbeter’ in de Munt in Utrecht. Fysiotherapeuten, ziekenhuisverpleegkundigen, apothekers, psychiaters, medisch specialisten en wijkverpleegkundigen nemen het heft in eigen hand om overbodige regels en administratie binnen hun beroepsgroepen te schrappen. Ook minister Bruins van Medische zorg en Sport en alle relevante partijen in de zorgsector waren bij de schrapconferentie aanwezig. Dat meldt VvAA. 

Tijdens de opening van de schrapconferentie schaarde minister Bruins zich volledig achter de beweging (Ont)Regel de Zorg, een zorgbreed initiatief van actiecomité Het Roer Moet Om en ledenorganisatie VvAA.

De initiatiefnemers presenteerden tijdens de schrapconferentie ook de resultaten van onderzoek naar administratiedruk binnen de beroepsgroepen. Conclusie: zorgverleners zijn gemiddeld 40 procent van hun tijd kwijt aan administratie. Bij een werkweek van vijf dagen zijn dat twee volle werkdagen. Een apart onderzoek onder 20.000 medische specialisten door de Federatie van Medisch Specialisten en VvAA laat vandaag eenzelfde uitkomst zien: ook medisch specialisten geven aan 40 procent van hun tijd kwijt te zijn aan administratie. Een belangrijk deel van die taken zijn onnodig en onzinnig, vinden de ondervraagden.

Schrappen in vijf stappen Het schrap- en verbeterplan van (Ont)Regel de Zorg, bestaat concreet uit meer tijd voor de patiënt door 50 procent minder tijd te besteden aan administratie, samen aanpakken en strikte screening van iedere nieuwe maatregel via de Trechter van Verdunning. Deze trechter helpt om de noodzaak, werking en doelmatigheid van bestaande en nieuwe maatregelen te bepalen. Een ander actiepunt is ‘pas op de plaats’ bij lopende kwaliteits- en registratieprocessen totdat ze zijn gevalideerd met behulp van de trechter. Tot slot willen de partijen dat toezichthouders, overheid en financiers zorgverleners en zorginstellingen ontheffen van de continue druk om te voldoen aan wet- en regelgeving. 

Door: Redactie Nationale Zorggids