Normal_medicijnen_geneesmiddelen

Haagse apotheker Paul Lebbink gaat het dure medicijn tegen taaislijmziekte namaken. Hij weet dat hij hiermee het patentrecht eventueel schaadt, maar hij wil het middel goedkoper beschikbaar maken voor iedereen die het nodig heeft. Een paar weken geleden is het medicijn Orkambi, na lang onderhandelen, opgenomen in het basispakket. Dat melden NOS en de Volkskrant. 

Ex-minister Schippers van Volksgezondheid wilde een korting van 63 procent bedingen op Orkambi. Of dat echt is gelukt, weet niemand. Maar Lebbink denkt het middel ook bij dit percentage goedkoper te kunnen maken.

"Ook als de minister die 63 procent korting op 170.000 euro heeft bedongen, durf ik te stellen dat wij het voor een derde van het overgebleven bedrag kunnen maken. Als we de grondstoffen groot inkopen, kan het voor 20.000 euro per patiënt per jaar”, zegt Lebbink. Hij heeft al een leverancier gevonden die op grootschalig niveau kan leveren.

Lebbink wil als apotheker winst maken, maar hoeft de onderzoekskosten die hij maakt niet terug. Zijn grootste probleem met fabrikant Vertex is het gebrek aan transparantie over deze kosten. De apotheker verwacht niet dat Vertex blij is met zijn initiatief, maar hij is niet bang voor het bedrijf. Artsen, apothekers en zorgverzekeraars hebben hun steun al uitgesproken.

De Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS) staat waarschijnlijk niet onwelwillend tegenover het plan van Lebbink. Een paar weken geleden bracht de raad al een advies uit waarin het pleitte voor een hardere aanpak van farmaceuten om maatschappelijk aanvaardbare prijzen af te dwingen.

De Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is minder enthousiast. “De schijnoplossing van medicijnen onder het kopieerapparaat leggen is levensgevaarlijk en niet de manier om prijzen naar beneden te krijgen. Elke week een nieuw proefballonnetje oplaten of plan lanceren dat onwerkbaar is helt ons niet, en de patiënt al helemaal niet”, aldus een woordvoerder.

Vandaag gaat de Tweede Kamer in gesprek over het huidige Nederlandse geneesmiddelenbeleid, het patentrecht dat farmaceuten hebben en de beperkingen waar apothekers tegenaan lopen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat een apotheker mág bij een gepatenteerd geneesmiddel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids