Normal_bevalling

Het AMC en VUmc staan binnenkort waarschijnljk in de rechtszaal tegenover de verloskundigenvereniging EVAA. Jarenlang spraken beide partijen over De Vrouwenkliniek. Een kliniek die de oplossing moest bieden voor de overvolle verloskunde-afdelingen in ziekenhuizen in de regio. Medio november kregen de verloskundigen echter te horen dat De Vrouwenkliniek misschien toch geen bestaansrecht heeft. In ieder geval niet in haar huidige vorm. Dat meldt De Monitor.

“We waren zo ver. We hebben een door de Raden van Bestuur ondertekende samenwerkingsovereenkomst, Zilveren Kruis en andere verzekeraars hebben 500.000 euro geïnvesteerd in het tot stand brengen van dit innovatieve concept, en dan nu dít”, zegt Joke Klinkert, directeur van EVAA (Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland).

Het VUmc en AMC zijn samen met de verloskundigen vanaf het begin betrokken geweest bij het innovativiteit idee om ruim 1.400m2 beschikbaar te stellen op de terreinen van beide ziekenhuizen om daar verloskundige zorg te bieden en extra ruimte te creëren voor alle bevallende vrouwen. Verloskundigen zouden zich er compleet op de begeleiding van de vrouw kunnen richten, terwijl de ziekenhuizen de apparaten beschikbaar stellen. Een zwaardere medische ingreep nodig? Dan kan het ziekenhuis de zorg zo overnemen.

“Zo krijgt de barende van alles het beste, maar hoeft ze geen duur ziekenhuisbed bezet te houden. Dit zou de eerste Vrouwenkliniek in Nederland worden”, aldus Klinkert. Maar aan dat plan werd een paar weken geleden abrupt een einde gemaakt. Het AMC en Vumc gaan fuseren, waardoor er geen ruimte meer is voor de eerste Vrouwenkliniek van het land. De ziekenhuizen hebben een tegenaanbod gedaan, maar dat aanbod is niet voldoende om het plan écht van de grond te krijgen. Het EVAA hoopt dat het kort geding ervoor zorgt dat de kliniek er toch komt. En anders gaan de verloskundigen actievoeren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids