Normal_dokter__arts__stethoscoop

Uit gezamenlijk onderzoek van zorgverzekeraars Menzis en VGZ blijkt dat artsen bij het voorschrijven van dure cholesterolverlagers de regels hebben overtreden. Artsen mogen deze duurdere varianten slechts aan een beperkte groep patiënten voorschrijven, maar deden dat veel vaker. Volgens VGZ voldeed 60 procent van de declaraties niet aan de regels. Dat meldt de Volkskrant. 

Ongeveer 1 procent van de 2 miljoen patiënten met een te hoog cholesterol mag de twee dure cholesterolverlagers gebruiken. De ‘normale’ medicijnen, zogenoemde statines, kosten jaarlijks slechts enkele tientallen euro’s, terwijl de dure varianten een paar duizend euro per jaar kosten.

Patiënten krijgen de dure medicijnen pas voorgeschreven als zij voldoen aan een belangrijke voorwaarde: voordat zij beginnen aan de dure variant, moeten ze eerste drie verschillende statines hebben geslikt. Mocht blijken dat deze drie statines voor ondraaglijke bijwerkingen zorgen, dan pas hebben ze recht op de nieuwe cholesterolverlagers.

De eerste verzekeraar die erachter kwam dat artsen de middelen veel vaker voorschrijven was VGZ, die dat vervolgens meldde bij Zorgverzekeraars Nederland. Nu ook Menzis de controle heeft uitgevoerd, blijkt dat 20 procent van de patiënten niet eerst statines heeft geprobeerd. In andere gevallen werden wel drie statines voorgeschreven, maar gebeurde dat in maximaal vier weken tijd. Verdacht, vinden de verzekeraars.

VGZ vermoedt dat artsen een voorkeur hebben voor de duurdere (en zwaardere) medicijnen omdat deze een sneller effect hebben. Bovendien schrijven veel artsen die ‘gesponsord’ worden door de farmaceutische industrie de dure middelen voor. Dit voorschrijfgedrag heeft de zorgverzekeraars de afgelopen tijd miljoenen euro’s gekost en daarom heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onlangs al een gesprek gehad met de NVVC, de beroepsvereniging voor cardiologen. De cardiologen vermoeden dat niet alles is zoals het lijkt en dat het bijvoorbeeld kan zijn dat sommige patiënten langer dan drie jaar geleden statines hebben geprobeerd. Maar zorgverzekeraars kunnen dat niet terugzien, omdat zij iemands medicijngebruik maximaal drie jaar bewaren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids