Normal_chirurg_arts_operatie

Artsen en verpleegkundigen op de afdeling spoedeisende hulp zijn overbelast. Ze spreken zelfs van emotionele uitputting en vrezen voor een burn-out. Onderzoekers van de Universiteit Leiden stelden vast dat bijna 50 procent van de negenhonderd onderzochte personeelsleden zijn patiënten niet meer als echte patiënt ziet en dus last heeft van depersonalisatie. Dat meldt Trouw. 

Het grootste probleem waar artsen en verpleegkundigen op de eerste hulp tegenaan lopen is agressie. Maandelijks heeft bijna 75 procent hiermee te maken. Dan gaat het om verbale agressie. Ook is er weleens sprake van lichamelijke agressie. Zelfs zonder agressieve patiënten ervaart het personeel een te hoge werkdruk, omdat ze weinig pauzes hebben en lange dagen maken.

Waar ongeveer 25 procent van de algemene Nederlandse bevolking weleens het gevoel heeft zijn werk niet aan te kunnen, heeft slechts 5 procent van de werknemers op de eerste hulp daar last van. Volgens de onderzoekers hebben zij daarom minder kans op een burn-out. En toch loopt iets meer dan 30 procent momenteel een groot risico.

Het risico op overspannen raken en de kans op een agressieve patiënt, zijn slechts deels de veroorzaker van stress. SEH-personeel heeft namelijk ook regelmatig last van slaapproblemen en heeft soms zelfs last van een trauma. Toch lijkt het erop dat artsen en verpleegkundigen op de spoedeisend hulp meestal wel bestand zijn tegen alle problemen om zich heen. En ze zijn bovendien uitzonderlijk gedreven. “Dat is waarschijnlijk de reden dat men het werk toch volhoudt en dat het langdurig ziekteverzuim nog laag is”, zegt Marc Spoek van IZZ, het ledencollectief van mensen in de zorg.

Volgens Spoek leert het personeel op de SEH goed om te gaan met stress, waardoor het hun niet de das omdoet. Hij pleit voor het aannemen van nieuw personeel en het opheffen van het taboe op de werkdruk. 

Door: Redactie Nationale Zorggids