Normal_zakenman-man-bestuurder

Twee bestuurders die rond de jaarwisseling in 2015 vertrokken bij ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, hebben daarvoor een riante vertrekpremie ontvangen. Bijzonder is dat het ziekenhuis al langere tijd in zwaar weer zat toen deze bedragen werden uitgekeerd. In totaal gingen het om een slordige 680.000 euro voor de twee mannen. Een groot deel hiervan ging op aan de daadwerkelijk vertrekpremie, maar ook aan doorbetaling van vakantiedagen en extra diensten. Dit meldt RTL Nieuws.

Zowel bestuursvoorzitter Jacques Moors als financieel bestuurder Hans Broertjes verlieten eind 2015 en begin 2016 het Amstelland. In 2015 leed het ziekenhuis een verlies van 3 miljoen euro. Hierdoor voldeed het niet langer aan de financiële voorwaarden die Rabobank stelde. Ook het jaar daarna was er sprake van een verlies van 1,6 miljoen euro. De hoge vertrekpremies van de bestuurders zijn dan ook opmerkelijk.

Broertjes ontving een vertrekpremie van 324.450 euro en kreeg nog 51.000 euro extra omdat hij enkele maanden als adviseur werkzaam bleef bij het ziekenhuis. Ex-bestuurder Moors ontving bij zijn vertrek 215.000 euro. Ook hij ontving nog meer geld buiten dit bedrag om. Door uitbetaling van vakantiedagen ontving hij nog tot juli een extra som van 78.000 euro. Ook hebben zij een aantal zeer risicovolle samenwerkingen opgezet, die nu veel geld kosten om te ontbinden.

Het ziekenhuis stelt dat beide ex-werknemers onder de overgangsregeling vallen en in dienst traden voor de ingang van de Wet Normering Topinkomens (WNT). Deze wet bepaalt dat bestuurders in semi-publieke sectoren zoals de zorg, niet meer dan 75.000 euro mogen ontvangen bij hun vertrek. Echter waren de mannen toen al in dienst, waardoor zij nog een veel hogere vergoeding mogen ontvangen die volgens de toen geldende regels is opgesteld.

Door: Redactie Nationale Zorggids