Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Het Europese waarschuwingssysteem voor slecht functionerende zorgverleners lijkt zijn werk niet te doen. Het register waarin zorgverleners met een beroepsverbod staan vermeld, is in twee jaar tijd door tien EU-lidstaten nog nooit gebruikt. Dat meldt de Volkskrant op basis van berichtgeving in NRC. 

Doordat zeker tien landen het systeem niet gebruiken, komt de veiligheid van patiënten in Europa in het geding, zegt gezondheidsjurist Johan Legemaate. Als het aan Patiëntenfederatie Nederland ligt, zouden alle artsen uit deze landen in Nederland een beroepsverbod moeten krijgen, maar daar kan Legemaate zich niet in vinden. “Dan lijden veel goede artsen onder enkele slechte zorgverleners.”

Het systeem is in 2016 ingevoerd om te voorkomen dat medisch professionals met een beroepsverbod in de ene lidstaat toch aan de slag kunnen in een andere lidstaat. Dit kwam soms voor en deze artsen gingen dan ook in het land waar ze nog geen beroepsverbod hadden de fout in. Het Europees register is voor een groot deel te danken aan voormalig minister Schippers van Volksgezondheid. Zij maakte zich hier hard voor in de tijd dat neuroloog Ernst Jan Steur in opspraak kwam door zijn foute diagnoses. Hij werd ontslagen, maar mocht in Duitsland weer in de slag waar hij wederom fouten maakte.

“Als Nederland wil je zulke rotte appels niet exporteren, maar je wilt natuurlijk ook voorkomen dat je zelf rotte appels binnenhaalt”, stelt Legemaate. Hij vermoedt dat het register tot nu toe geen succes is door de politiek in onder meer Cyprus, Estland, Griekenland, Luxemburg en Slovenië. Met name financieel iets minder presterende landen maken geen gebruik van het systeem. 

Door: Redactie Nationale Zorggids