Normal_ambulance

De werkgevers en vakbonden in de ambulancezorg gaan opnieuw met elkaar in overleg om tot een structurele oplossing voor het personeelstekort te komen. Er is besloten om het cao-overleg voor de periode 2018-2019 te vervroegen in de hoop om uiterlijk 16 april tot een akkoord te komen. Dat meldt FNV.

“We hebben voor deze constructie gekozen, omdat we in eerdere overleggen gezamenlijk niet tot een goede verdeling kwamen van de 19,5 miljoen euro die minister Bruins afgelopen november extra beschikbaar stelde”, zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

“Zowel de werkgevers als wij willen dat de afspraken in de nieuwe cao er toe zullen leiden dat de ambulancesector weer aantrekkelijk wordt en blijft voor huidige en nieuwe medewerkers. Nu stromen verpleegkundigen te vaak uit naar een baan in een algemeen of universitair ziekenhuis óf een uitzendbureau, omdat de werktijden daar gunstiger zijn en de lonen hoger.” Alle acties worden opgeschort tot 16 april.

In de zomer van 2017 stuurde de FNV toenmalig minister Schippers en de werkgevers een ultimatum. Door de hoge werkdruk en het structurele tekort aan personeel, worden aanrijtijden niet meer voldoende gehaald en komt de veiligheid van patiënten in het geding. Voor de ambulancemedewerkers was de maat vol. Nadat het personeel in november werkonderbrekingen aankondigde, stelde minister Bruins 19,5 miljoen euro extra beschikbaar om de problemen in de ambulancezorg aan te pakken. Van dat geld is 13,5 miljoen euro bedoeld voor extra loonkosten in 2018.

Door: Redactie Nationale Zorggids