Normal_ouderenzorg_mantelzorg_rolstoel_bejaarde_oudere_verpleging_verpleegster

In de zorg is één op de vier medewerkers mantelzorger. Dat blijkt uit onderzoek van Werk & Mantelzorg onder 3.900 zorgprofessionals. Zorgmedewerkers doen dus privé wat zij ook in hun werk doen. Uit het onderzoek blijkt echter dat veel medewerkers het lastig vinden om op het werk te bespreken dat zij mantelzorg verlenen en dat kan nare gevolgen hebben. Werk & Mantelzorg heeft een factsheet samengesteld met informatie en tips over het mantelzorgvriendelijk maken van de werkomgeving.

Mantelzorgers hebben bijna twee keer zoveel mentale klachten als hun collega's door een tekort aan rust en ontspanning. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Medewerkers die uitvallen door een burn-out zijn gemiddeld 300 dagen afwezig.

Werkgevers hebben er dus alle belang bij om samen met hun mantelzorgende personeel naar oplossingen te zoeken. Uit onderzoek blijkt dat 94 procent van de leidinggevenden hiertoe bereidt is. Toch komt het vaak niet tot een gesprek omdat werknemers het lastig vinden om erover te beginnen. 44 procent vertelt zelfs helemaal niet dat ze mantelzorg verlenen.

Werk & Mantelzorg heeft als missie om alle werkgevers van Nederland mantelzorgvriendelijk te maken. Het gaat de goede kant op maar de ontwikkeling verloopt langzaam. De stichting biedt daarom gratis toolboxen aan ter ondersteuning van werkgevers en voert regelmatig onderzoek uit. De recent ontwikkelde factsheet moet bijdragen aan het vergroten van het aantal mantelzorgvriendelijke zorgorganisaties.

Lees hier de factsheet Zorg en mantelzorg

Door: Redactie Nationale Zorggids