Normal_dokter_tandarts

Het ministerie van volksgezondheid wil dat mondhygiënisten in de toekomst zelfstandig gaan boren, maar dat zien tandartsen niet zitten. Uit onderzoek van branchevereniging KNMT blijkt dat 90 procent van de tweeduizend deelnemende tandartsen niet wil samenwerken met een mondhygiëniste die zelfstandig boort. Dat meldt Skipr.

Een ruime meerderheid van de tandartsen is tevreden met de samenwerking hoe die nu is. Dat betekent dat een mondhygiëniste alleen gaatjes boort, röntgenfoto's maakt of een verdoving geeft als de tandarts daartoe opdracht geeft. Maar minister Bruno Bruins wil dat daar verandering in komt en dat mondhygiënisten zonder tussenkomst van de tandarts deze drie handelingen uitvoeren.

Tandartsen zien het vooral niet zitten dat een mondhygiënisten op eigen houtje boort. Zelfstandig foto’s maken is een probleem waar ‘slechts’ 45 procent van de tandartsen geen bezwaar tegen maakt. Hoewel tandartsen tevreden zijn met de samenwerking met mondhygiënisten – 75 procent biedt hun diensten in hetzelfde gebouw aan – is 90 procent tegen zelfstandig borende mondhygiënisten en wil 80 procent hier iets tegen doen.

De KNMT wil Bruins zijn plannen niet doorvoert omdat het juist samenwerking tegengaat, stelt de branchevereniging. Bruins zit op 20 maart aanstaande met de KNMT, de Associatie Nederlandse Tandartsen en NVM-mondhygiënisten om de tafel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids