Normal_5a9fd488e3339

Steeds meer ouderen zijn ‘s nachts alleen thuis terwijl dat eigenlijk onverantwoord is. Ze hebben een wakend oog en persoonlijke hulp nodig, bijvoorbeeld vanwege dementie, na een ziekenhuisopname of door het overlijden van hun mantelzorger. Dit is een bekend probleem bij zzp’ers in de ouderenzorg. Om deze kwetsbare ouderen de nachtelijke rust en zorg te bieden die zij nodig hebben, is Ingrid Seuren uit Nederweert in januari gestart met De Slaapzuster. Dat meldt De Slaapzuster. 

Seuren is met deze thuiszorgorganisatie gestart omdat zij in haar werkzaamheden merkte dat er veel vraag is naar goede kwalitatieve zorg in de nachturen. De organisatie verzorgt en bemiddelt in slaap- en waakdiensten zodat ouderen langer veilig thuis kunnen blijven wonen en mantelzorgers worden ontlast.

“Professionele zzp’ers in de zorg blijven ’s nachts slapen en staan als het nodig is direct paraat. Via een babyfoon in de kamer ernaast horen ze wanneer de cliënt hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld om naar de wc te gaan, de medicijnen in te nemen of bij onrust. Voor veel ouderen is het een geruststellende gedachte dat er ook ’s nachts iemand aanwezig is. Dat slaapt een stuk prettiger”, aldus mantelzorgers en ouderen.

De Slaapzuster voorziet in een sterk toenemende maatschappelijke behoefte. Ingrid Seuren, die 25 jaar in de thuiszorg werkte, signaleert dat ook in Weert en Nederweert steeds meer ouderen tussen wal en schip raken. Hun lichamelijke en/of geestelijke gezondheid holt achteruit, maar voor een opname in het verpleeghuis is het nog te vroeg. Daarvoor kom je immers pas in aanmerking wanneer het thuis écht niet meer gaat of als de last voor de naaste verzorgers te zwaar wordt. 

Het initiatief van Ingrid Seuren krijgt veel sympathie van professionals in de ouderenzorg. Dit merkt Ingrid aan de reacties die zij krijgt van ziekenhuizen en huisartsen. Hierop is zij al in gesprek geweest met diverse afdelingen in verschillende ziekenhuizen. De 46-jarige Nederweertse is nu met zorgverzekeraars in gesprek om de waak- en slaapdiensten in het zorgverzekeringspakket op te nemen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids