Normal_arts_dokter_hartslag_controle_ziekenhuis

Het merendeel van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat ze meer geld zouden moeten verdienen. De maandelijkse rekeningen kunnen ze alleen maar betalen als ze avond-, nacht- of weekenddiensten draaien, zegt beroepsvereniging V&VN die 2.100 leden vragen over het salaris stelde. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

Verpleegkundigen hebben al tijdenlang last van hoge werkdruk en ze vinden hun werk zwaar. Het gemiddelde brutosalaris is niet slecht, maar een beginnende verzorgende moet het soms doen met een brutosalaris van 1.700 euro. “Deze medewerkers zeggen: wij zijn écht meer waard”, laat directeur Sonja Kersten van V&VN weten.

Veel verpleegkundigen en verzorgenden nemen daarom nachtdiensten, of avond- en weekenddiensten aan om rond te komen. 71 procent van de 2.100 ondervraagde leden noemt dit een noodzakelijk kwaad. Onderhandelen over het salaris blijkt echter moeilijk. En net iets meer dan 30 procent geef aan dat er binnen de organisatie geen ruimte is voor onderhandeling. Mocht dat er toch zijn, lukt het mannelijke verzorgers en verpleegkundigen vaker om een verhoging voor elkaar te boksen dan vrouwen.

“Ik begrijp dat de minister de suggestie doet om parttimers in de zorg meer uren aan te bieden. Dat helpt op de lange termijn en veel zorgmedewerkers willen dat ook best, maar we moeten ons niet rijk rekenen. De realiteit is dat veel mensen nu al extra werken om de huidige gaten in de roosters dicht te lopen”, aldus Kerstens.

Ruim 25 procent van de zorgmedewerkers zou voor een andere sector kiezen als ze opnieuw voor de keuze stond. Het salaris weegt hierin zwaar mee, tezamen met de hoge werkdruk in de zorg. Deze zorgprofessionals zouden warm gehouden moeten worden door ze onder meer carrièreperspectief te bieden en te ondersteunen bij de voortgang van hun loopbaan. Ook zou er meer ruimte moeten zijn voor contractonderhandelingen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids