Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft een aanwijzing gegeven aan H.J. Peters (geboren op 17 april 1957) uit Arnhem. Peters mag niet meer werken in functies waar een BIG-registratie als GZ-psycholoog, psychotherapeut of klinisch psycholoog voor nodig is. Peters is niet geregistreerd in het BIG-register en is dat ook nooit geweest. Dit meldt de inspectie.

Sinds 1 januari 2016 moeten zorginstellingen aan de inspectie laten weten als ze iemand hebben ontslagen wegens ernstig disfunctioneren. Een huisartsenpraktijk meldde in juni 2016 dat zij Peters hadden ontslagen wegens disfunctioneren. Ook had Peters verkeerde informatie op zijn cv gezet. Meerdere instellingen deden daarna opnieuw meldingen over Peters. De laatste melding dateert van januari 2018.

De inspectie heeft twee gesprekken gevoerd met Peters. Ook praatte de inspectie met de instellingen waar hij heeft gewerkt of een sollicitatieprocedure heeft doorlopen. Bij ten minste vier instellingen heeft Peters verkeerde of onvolledige informatie gegeven over zijn arbeidsverleden, opleidingen en BIG-registratie. Toch heeft hij patiënten behandeld.

De inspectie denkt dat de kans groot is dat Peters opnieuw zal proberen een functie te krijgen die hij niet mag uitvoeren, omdat hij geen BIG-registratie heeft. Daarom legt de inspectie deze aanwijzing op. De inspectie wil voorkomen dat de veiligheid van patiënten opnieuw in gevaar komt.

Als Peters niet voldoet aan de voorwaarden van de aanwijzing, kan de inspectie hem een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen. De aanwijzing duurt zolang Peters niet de vereiste BIG-registratie heeft.

Door: Redactie Nationale Zorggids