Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Een ambulancechauffeur uit Limburg wil er middels een petitie voor zorgen dat medewerkers in de gezondheidszorg een gratis zorgverzekering krijgen. Hij hoopt hiermee het personeelstekort in de sector op te lossen, of in ieder geval flink te drukken. De petitie is inmiddels ondertekend door ruim zesduizend mensen, maar er zijn minstens veertigduizend nodig om deze te kunnen overhandigen aan de Tweede Kamer. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Naast dat het een leuk extraatje zou zijn voor zorgprofessionals, denkt ambulancechauffeur Gaston Bus dat het belangrijk is voor deze medewerkers om een gratis zorgverzekering te hebben. “Door dagelijks patiënten- en cliëntencontact lopen medewerkers in de zorg een verhoogd besmettingsgevaar, denk bijvoorbeeld aan het norovirus. Daarnaast kan het werken in de zorg zowel fysiek als geestelijk belastend zijn”, aldus Bus.

De ambulancechauffeur ziet de gevolgen van de personeelstekorten bijna dagelijks. Hij ziet hoeveel druk er ligt op de mensen die op dit moment wél in de zorg werken en dat is voor hem ook een belangrijke reden om de petitie te starten. Hij wil de sector interessanter maken voor toekomstige zorgmedewerkers. De overheid zou de kosten niet alleen te hoeven dragen, Bus vindt dat die verantwoordelijkheid ook deels bij de werkgevers ligt.

Gezondheidseconoom Wim Groot vreest het plan van Bus niet van de grond zal komen. Zijn argument is dat er elders ook personeelstekorten zijn en dat die ook niet opgelost kunnen worden met een gratis zorgverzekering. Bovendien denkt hij niet dat zorgmedewerkers een bovengemiddeld hoog risico lopen op een virusbesmetting. Medewerkers in de kinderopvang of onderwijs zijn hier ook aan blootgesteld. Groot denkt dat een aantrekkelijk salaris de grootste kans van slagen heeft om het tekort in de zorg op te lossen.

Door: Redactie Nationale Zorggids