Normal_geweld_vuist

Medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben het soms zwaar te verduren. Ze hebben te maken met verbale agressie, fysieke agressie, spugende patiënten en soms zelfs met pogingen tot verwurging of gijzeling. Dit blijkt uit onderzoek van De Monitor onder ruim zeshonderd hulpverleners. In vijf jaar tijd heeft 80 procent van de medewerkers in de ggz te maken gehad met geweld in welke vorm dan ook. Ongeveer 30 procent zegt zelfs wekelijks tegenover een agressieve patiënt te staan. Dat meldt De Monitor. 

Volgens psychiater en bestuurslid Gerco Blok van ggz-instelling Emergis komt het geweld bij een kleine groep patiënten vandaan. Agressieve patiënten die eigenlijk op een forensische afdeling moeten zitten. Dit is echter vaak niet mogelijk als er geen sprake is van strafrechtelijke vervolging. Daardoor krijgen zij niet de juiste behandeling en worden ze zelfs gedwongen ontslagen om ze maar uit de buurt van hulpverleners en patiënten te houden.

Voor strafrechtelijke vervolging is aangifte nodig. Desondanks gaat het Openbaar Ministerie (OM) veelal niet over tot vervolging, zegt hoogleraar Joke Harte van de Vrije Universiteit. Van de 2.600 meldingen, gingen 704 hulpverleners over tot aangifte. 10 procent van deze aangiftes mondde uit in een strafrechtelijke vervolging.

Het OM lijkt aangiftes door hulpverleners in de ggz niet serieus te nemen en dat moet anders. “Je moet een duidelijk signaal kunnen afgeven van dit accepteren wij niet. Patienten moet je namelijk ook aanspreken op hun gezonde kant. Het is dan heel frustrerend als het Openbaar Ministerie je zaak seponeert zonder het te onderzoeken. In de praktijk heeft de patient dan eigenlijk een vrijbrief om geweld te gebruiken tegen het personeel. Hulpverleners binnen de psychiatrie zijn onvoldoende beschermd”, zegt Harte. 

Door: Redactie Nationale Zorggids