Normal_dokter_tandarts

Ondanks de protesterende tandartsen, is Minister Bruno Bruins van Medische Zorg van plan om mondhygiënisten meer zelfstandigheid te geven. Dat betekent dat ze vanaf 2020 zelfstandig mogen boren, verdoven en foto’s mogen maken. Binnen een paar maanden komt Bruins hiervoor met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) om over twee jaar met de proef van start te kunnen gaan. Dat meldt Skipr op basis van een brief die Bruins naar branchevereniging KNMT heeft gestuurd. 

Bruins stelde alle partijen in de gelegenheid om met een passend nieuw voorstel te komen, maar volgens de KNMT wilden de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) en de NVM-mondhygiënisten hier niet in een gezamenlijk overleg over praten. Op dit moment is nog een onderzoek gaande naar de capaciteit die nodig is in de mondzorg, maar zelfs daar wil Bruins niet op wachten, zegt de branchevereniging.

Als het aan de minister ligt gaan mondhygiënisten die de huidige vierjarige opleiding Mondzorgkunde hebben gevold, zelfstandig verdoven, rontgenfoto’s maken en eerste gaatjes (primaire caviteiten) boren, zonder toezicht of opdracht van een tandarts. Met dit besluit worden zorgverleners ingezet waarvoor ze zijn opgeleid, aldus Bruins.

Tandartsen vinden het buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt als mondhygiënisten zonder toestemming of toezicht van de tandarts gaan boren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids