Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Werknemers van de Universitair Medische Centra gaan actievoeren nu de onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn gestaakt. Volgens vakbond FNV gaan de werkgevers respectloos om met hun personeel. Dat meldt FNV. 

“Eenzijdig wil de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) allerlei verslechteringen doorvoeren, terwijl het personeelstekort in de zorg torenhoog is en vacatures onvervulbaar zijn”, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Wij willen een fatsoenlijke loonsverhoging die marktconform is, een goede generatieregeling en gelijke rechten voor studenten die een opleiding volgen. Daarnaast zijn afspraken over aanpak van de werkdruk heel belangrijk, zoals een compensatie voor het verschuiven van diensten binnen 24 uur op verzoek van de werkgever.”

Janneke Vos, verpleegkundige bij het VUmc: “Door onze acties zullen we de werkgevers de noodzaak laten voelen dat ze er alles aan moeten doen om hun mensen binnenshuis te houden. Dat gebeurt nu te weinig en te laat. Het generatiepact is daarin een mooie eerste stap. Ik ben nu 54 jaar en sta al ruim 30 jaar aan het bed van patiënten. Dit houden mijn collega’s en ik echt niet vol tot ons 67e, dus we willen òf minder werk òf ander werk gaan doen binnen de organisatie. De inspanning daarvoor moet van beide kanten komen. Ook de hoge werkdruk verdient een goede aanpak. Als vakbondsfunctionaris spreek ik regelmatig collega’s die te lang door blijven gaan voor hun patiënten en collega’s en daardoor vaak te laat aan de bel trekken. Als zij vervolgens uitvallen door die hoge werkdruk, duurt hun herstel veel langer. En dat heeft weer gevolgen voor de rest van de organisatie.”

Door het enorme personeelstekort in de zorgsector staan de werknemers al jaren op de top van hun kunnen. Mede door openstaande vacatures is de werkdruk ongekend hoog wat door de vergrijzing nog meer zal toenemen. Om uitval en verzuim te voorkomen, wil de FNV goede regelingen treffen over de onregelmatige diensten en avond- en nachtdiensten. En niet, zoals de werkgever wil, dat werknemers tot drie jaar voor AOW-leeftijd in onregelmatige diensten gaan werken. Merlijn: "Daarnaast is het belangrijk dat de regeldruk afneemt en dat het aantal niet-zorgtaken uit het pakket van zorgmedewerkers vermindert. En om meer regie over hun eigen werktijden te hebben."

Binnenkort komen de leden van de bonden in actiecomités bijeen om de aanstaande acties te bespreken.

Door: Redactie Nationale Zorggids