Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Omdat een psycholoog uit Gieten via WhatsApp fantasiespelletjes speelde met een 20-jarige psychiatrische patiënte, mag hij behandelingen niet meer alleen uitvoeren. De rechter vindt dat de professional diverse grenzen is overgegaan bij het instemmen met deelname aan haar spelletjes en dat de man had moeten ingrijpen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

De vrouw kreeg al diverse jaren geestelijke gezondheidszorg omdat ze suïcidaal was en leek te kampen met anorexia. Begin 2013 werd de psycholoog in kwestie aangesteld om haar te behandelen. Hij wist van een collega dat ze regelmatig loog, manipuleerde en stalkte. Daarnaast had ze eerder al mensen beschuldigd van seksueel misbruik.

De behandelingen vonden om die reden alleen ‘s ochtends plaats, waarbij een collega vanaf een afstand toezicht hield. De psycholoog liet de vrouw weten dat ze hem altijd via WhatsApp kon benaderen en dat deed zij dus ook. Na een incident kwamen haar vader achter het app-contact.

Het contact via WhatsApp was intensief en niet professioneel. De patiënte vroeg de psycholoog bijvoorbeeld om mee te doen aan een spel waarin hij haar via de app allerlei ongepaste handelingen vertelde. Bovendien sprak de psycholoog negatief over haar vader en een collega.

Volgens de pyscholoog was het WhatsApp-contact de enige manier om haar uit haar sociale isolement te halen. Hij beweert bovendien dat zij hem heeft verteld dat de behandeling effectief was.

“Dat past niet bij de therapie die de patiente gelet op haar problematiek nodig had en waarvoor bewijs van effectiviteit ontbreekt. Hij had moeten signaleren dat hij zich ‘vertilde’ aan deze patiënte en had daarbij hulp moeten inroepen”, zo oordeelt het tuchtcollege. Daarom mag hij in de toekomst patiënten niet meer alleen behandelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids