Normal_normal_justitie__rechtbank

Het Openbaar Ministerie wil dat vier frauderende leidinggevenden van drie zorginstellingen tussen de vijftien n dertig maanden de cel in gaan voor pgb-fraude. Daarnaast zouden ze een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd moeten krijgen. In deze omvangrijke rechtszaak staan nog drie medewerkers van de frauderende zorginstellingen terecht, tegen twee van hen is een celstraf van twaalf maanden geëist en de derde hoorde een taakstraf tegen zich eisen. Dat meldt Skipr. 

De frauderende instellingen moeten bovendien 5 ton terugbetalen voor hun grootschalige fraude. Tussen 2009 en 2016 zouden de medewerkers namelijk foutieve declaraties hebben ingeleverd bij zorgverzekeraars Menzis, Achmea en Zorg en Zekerheid. Het gaat om een bedrag van 4 miljoen euro. De verdachten staan terecht voor oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte.

Stichting Pastoraal Centrum Saron, Stichting In het Zadel en Stichting ‘t Zout zouden bewust een foutieve factureringsmethode hanteren om te frauderen met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Wat het OM betreft zijn het criminele organisaties die er alles aan deden om zoveel mogelijk geld te innen vanuit het pgb-systeem.

De verdediging zei gisteren in de rechtbank het volgende over het OM: “Ze weten totaal niet hoe het werkt, ze zouden eens een lesje pgb moeten krijgen.” De advocaat wijst hier op de zogenoemde gedoogconstructie in de zorg. Dit zou zorgorganisaties de vrijheid geven om zorgfuncties flexibel in te zetten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids