Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

FNV Zorg & Welzijn en de andere bonden hebben deze week een ultimatum gestuurd aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) over de afspraken in de cao van de universitair ziekenhuizen (umc’s). Dit meldt FNV. 

De vakbond wil niet tekenen voor de huidige voorstellen die er liggen. FNV wil een fatsoenlijk loonbod voor de 60.000 medewerkers en daarnaast goede afspraken over werkdruk en een generatieregeling. NFU heeft tot dinsdag 19 juni 9:00 uur de tijd om in te gaan op de eisen, anders volgen er acties van het ziekenhuispersoneel.

Alle medewerkers van de umc’s zouden een marktconforme loonsverhoging moeten krijgen, maar FNV vindt het huidige loonbod te mager. Daarnaast zijn afspraken over de aanpak van de werkdruk heel belangrijk. Door het aanhoudende personeelstekort in de zorg staan werknemers al jaren aan de top van hun kunnen. Om uitval en verzuim te voorkomen, wil de FNV geen verslechteringen voor onregelmatige diensten en avond- en nachtdiensten. En niet, zoals de werkgever wil, dat werknemers tot drie jaar voor de AOW-leeftijd in onregelmatige diensten gaan werken.

Ook eisen de vakbonden in het ultimatum een generatieregeling voor werknemers van 60 jaar en ouder. Zij kunnen dan minder uren gaan werken, waardoor jongeren meer kans hebben om in te stromen. Ze gaan dan 80 procent van hun huidige uren werken, met behoud van 90 procent van hun loon en 100 procent pensioenopbouw. 

Door: Redactie Nationale Zorggids