Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Enkele politieke partijen en artsen zeggen de oplossing te hebben voor het tekort aan ic-verpleegkundigen en kinderartsen: laat ziekenhuizen samenwerken en zorg voor uitwisseling van personeel. Hiermee reageren zij op het bericht dat Amsterdam AMC, locatie VUmc, kampt met een groot personeelstekort waardoor het geen zieke kinderen meer kan opnemen. Dat melden NRC en het Algemeen Dagblad dat hier politici en medisch specialisten over bevroeg. 

Zo vindt de PVV dat ziekenhuizen meer moeten samenwerken en nadenken over het uitwisselen van personeel. Een andere oplossing kan zijn om gespecialiseerde kinderafdelingen tijdelijk te concentreren op één plek. Ook Liliane Ploumen van de PvdA vindt dat uitwisseling van verpleegkundigen en kinderartsen aan de orde is. “Ernstig zieke kinderen moeten er zeker van kunnen zijn dat ze snel de juiste zorg krijgen”, aldus Ploumen.

Nederland telt 108 intensive care-bedden voor kinderen, maar sinds dinsdag zijn daarvan slechts 74 beschikbaar. Elf van de negentien bedden in het Amsterdam UMC zijn gesloten en door de zomervakantie is de capaciteit er elders ook op achteruit gegaan, zegt kinderarts Edmond Rings tegen NRC. De landelijke beschikbaarheid staat in de zomers meestal op 80 procent, maar dit jaar staat het slechts op 68 procent.

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Emmen, Groningen, Leiden, Den Haag en in Veldhoven zijn minder bedden beschikbaar voor kinderen met onder meer een chronische ziekte, acute benauwdheid of ernstige infecties. Er zijn minder bedden beschikbaar op de intensive care-afdelingen en op de reguliere kinderafdelingen wegens het landelijke personeelstekort.

Ziekenhuizen willen patiënten niet in gevaar brengen en daarom sluiten ze bedden in plaats van door te gaan met opnames. “We sluiten bedden, zodat we de kwaliteit van de zorg kunnen garanderen bij de bedden die we wel hebben”, aldus een woordvoerder van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Door: Redactie Nationale Zorggids