Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Op dinsdag 17 juli tijdens de lunchpauze komen honderden werknemers van het Amsterdam UMC bijeen voor de hoofdingang van locatie AMC waar ze de noodklok gaan luiden. Op dezelfde dag geven werknemers van het Erasmus MC het signaal af dat ruim zesduizend collega’s ontevreden zijn over het uitblijven van een goede cao voor universitair medische centra (UMC’s). Een groep van vijftig tot honderd werknemers overhandigt de opbrengst van een anderhalve week durende kaartenactie aan David Voetlink, die dit namens de raad van betuur in ontvangst neemt. Dat meldt FNV. 

Laboranten, artsen, verpleegkundigen en andere collega’s vragen hun werkgevers om achter hen te gaan staan in hun strijd om een nieuwe cao. Ze eisen meer respect, een fatsoenlijke loonsverhoging en minder werkdruk. In de zomer worden voorbereidingen getroffen voor verdere acties die na de zomer plaats zullen vinden.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Sindsdien worden in de acht universitair medische centra ludieke acties gehouden. Afgelopen week zijn ook stiptheidsacties gestart in de Leidse en Utrechtse academische ziekenhuizen die meerdere weken duren. Het Erasmus MC, Amsterdam UMC en de vier overige UMC’s zullen later ook aansluiten bij de stiptheidsacties.  

Er vallen ongeveer 60.000 mensen onder deze cao.

Door: Redactie Nationale Zorggids