Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

Oprichter van thuiszorgorganisatie Burtzorg Jan de Blok heeft nog maar net een vorig dispuut met de Belastingdienst opgelost of de volgende miljoenenclaim is al op de mat gevallen. De Blok heeft tussen de 2.000 en 2.400 medewerkers overgenomen van het failliete TSN en heeft daarvoor minder sociale premies afgedragen. De Belastingdienst twijfelt of dat wel toegestaan is. Dit meldt RTL Z.

Om werkgevers te stimuleren om oudere werknemers aan te nemen, is er een regel in het leven geroepen waarbij minder sociale premies betaald hoeven te worden wanneer een oudere werknemer in dienst wordt genomen. Dit kan per werknemer vele duizenden euro’s aan voordeel opleveren.

De voorwaarde hiervoor is echter dat de werknemer eerst werkloos moest zijn. Door het personeel over te nemen van TSN, zegt de Belastingdienst dat er in feite geen sprake was van werkeloosheid van de 2.400 thuiszorgmedewerkers. De Blok zou daarom veel te weinig premie hebben betaald, wat de Belastingdienst nu wil innen.

Belangenverstrengeling

Eerder dit jaar loste De Blok een vorig conflict op, dat al lange tijd speelde. Omdat Buurtzorg samenwerkte met privébedrijven van De Blok, was er sprake van belangenverstrengeling. De Blok moest er eerst voor zorgen dat deze commerciële privébedrijven niet langer verwikkeld zijn in zaken van Buurtzorg. Zo werd ten minste één bedrijf opgeheven. Er is een schikking getroffen voor het te vereffenen bedrag, maar de inhoud daarvan is niet openbaar gemaakt.

Zowel de Belastingdienst als Jos de Blok wil geen uitspraken doen over het huidige conflict. Op dit moment wordt onderzoek uitgevoerd naar de verlaagde premie die betaald is. Uit de jaarrekening van Buurtzorg zou het gaan om een bedrag van ongeveer 2,4 miljoen euro.

Door: Redactie Nationale Zorggids