Normal_baby_voetjes

Vandaag hebben vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV, NU’91 en FBZ een onderhandelingsresultaat getekend met brancheorganisatie BO Kraamzorg voor een nieuwe cao voor de negenduizend kraamverzorgers in Nederland. De kraamverzorgenden krijgen een loonsverhoging van 5,75 procent verspreid over twee jaar. Dat meldt FNV. 

FNV-onderhandelaar Feli Escarabajal zegt over het resultaat: “Het was een zeer zware bevalling. De werkgevers kwamen slechts met verslechteringen, waar wij niet akkoord mee konden gaan. De afgelopen jaren hebben vele medewerkers dit mooie vak verlaten. Deze nieuwe cao, die niet tot stand was gekomen zonder de inzet van onze leden, maakt het weer iets aantrekkelijker om als kraamverzorgende aan de slag te gaan en, nog belangrijker, aan de slag te blijven. Maar we zijn er nog niet.”

De kraamverzorgers krijgen een loonsverhoging van 5.75 procent, verspreid over twee jaar. Deze 5,75  wordt als volgt verdeeld:
    • 1 procent met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2018;
    • 1 procent per 1 oktober 2018;
    • 1,5 procent per 1 januari 2019;
    • 1,75 procent per 1 mei 2019.

De salarissen van de eerste- en tweedejaars kraamverzorgenden in opleiding stijgen met 10 procent.

24-uurswachtdienst vervalt

“De 24-uurswachtdienst vervalt”, zegt Escarabajal. “Een bevalling is onvoorspelbaar. Omdat de kraamverzorger wel snel ter plekke moet kunnen zijn, zijn er wachtdiensten. Hiervoor krijgen de kraamverzorgenden nauwelijks iets vergoed. Maar deze dienst verstoort wel de balans tussen werk en privé. Met het laten vervallen van de 24-uurwachtdienst, wordt er een eerste stap gezet om die balans weer te herstellen.”

Cao-commissie

In het najaar praten alle partijen verder om het vak van kraamverzorgende nog aantrekkelijker te maken voor nieuwe en huidige werknemers. Er wordt in het najaar een commissie ingesteld die streng gaat toezien op de naleving van de cao. Verder gaan de vakbonden heldere afspraken maken om ziekteverzuim terug te dringen en duurzame inzetbaarheid van de werknemers te verbeteren. Ook komen er betere afspraken om de werkdruk flink te verminderen en de balans privé/werk meer in evenwicht te brengen.

Door: Redactie Nationale Zorggids