Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

NU’91, beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging, kreeg steeds vaker de vraag wat een zorgprofessional van haar of zijn werkgever aan maatregelen mag vragen en verwachten om het tijdens de hittegolf een beetje koel te houden in de instelling. Afgelopen week stond daarom de NU’91 Hitte Check online. Daarop kwamen ruim duizend reacties binnen. Slechts 39 procent van de respondenten antwoordde ja op de vraag of zijn of haar werkgever voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om het koel en werkbaar te houden. Dat meldt NU’91. 

De meeste reacties kwamen van medewerkers uit ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen. De medewerkers bij wie weinig of niets geregeld is, vragen om eenvoudige maatregelen om het koel en werkbaar te houden, waaronder een (mobiele) airco. De respondenten beseffen echter dat dit een kostbare ingreep is.

Andere aangedragen oplossingen zijn een korte pauze van vijf minuten, een paar keer per dienst. In het kader van de berichten over de onderbezetting in de zomerroosters lijkt dit een onhaalbaar voorstel, aldus NU’91, maar het zou veel helpen. Net als het uitdoen van de warme werkjas en een betere verdeling van zwaar en licht werk. Het douchen van cliënten is bijvoorbeeld een zware en warme taak. Voorgesteld is om de douchebeurten te verdelen. Of de cliënten in plaats van te douchen een keer op bed te wassen.

Monique Kempff, voorzitter NU’91: “Wij roepen de werkgevers die nog geen maatregelen tegen een oververhitte instelling hebben genomen, de door de zorgprofessionals genoemde maatregelen uit te voeren. Het is toch in ieders belang dat zorgprofessionals fit hun dienst doorkomen.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids