Normal_ok

Overal in Nederland hebben ziekenhuizen last van personeelstekorten. Het UMCG moest hierom vier operatiekamers sluiten, operaties in het Franciscus Gasthuis & Vlietland worden uitgesteld en de verloskamers in het Albert Schweitzer Ziekenhuis en St. Antonius Ziekenhuis zijn ook dicht. In Groningen zijn de problemen nog te overzien, maar niet makkelijk op te lossen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Nu het UMCG enkele operatiekamers heeft gesloten, kan het Martini Ziekenhuis werk overnemen. Maar dat is ook slechts een tijdelijke oplossing voor een langdurig probleem. Er is een grotere, duurzamere oplossing nodig, maar die is niet zo makkelijk te vinden. Het werk waarvoor verpleegkundigen en assistenten nodig zijn, vraagt om een opleiding en goede communicatieve vaardigheden.

Tien jaar geleden werkten een aantal ok-assistenten uit India in het UMCG. “Het draait in de operatiekamer vooral om communicatie. We hadden toen hoogopgeleide ok-assistenten, die dus in India ook al ervaring hadden opgedaan. Maar de communicatie met collega’s verliep lastig”, vertelt een woordvoerder van het UMCG. Medewerkers uit het buitenland halen is dus niet altijd de beste oplossing.

Vanuit de politiek wordt ook meegedacht, maar de gedachte dat personeelsuitwisseling alle problemen verhelpt is volgens het UMCG ook niet waar. Met name omdat alle ziekenhuizen personeelstekorten hebben. Als uit één ziekenhuis drie medewerkers worden weggetrokken, ontstaat daar ineens een tekort. De zorg kan nu alleen maar afwachten en erop toezien dat meer verpleegkundigen en artsen op de arbeidsmarkt verschijnen.

Door: Redactie Nationale Zorggids