Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

In 2013 moest een klager over een zorgverlener nog 279 dagen wachten op een uitspraak van het medisch tuchtcollege. Tegenwoordig komt een uitspraak drie maanden eerder. Het medisch tuchtcollege handelt zaken sneller af omdat uitstelverzoeken van de aangeklaagde zorgverleners vaker worden afgewezen. In 2017 moesten 1.667 zorgprofessionals zich bij het college melden. Dat meldt Trouw. 

Naast minder goedgekeurde uitstelverzoeken, hebben de medische tuchtcolleges ook de procedures verkort. Het klaagschrift ging voorheen bijna onbeperkt van de één naar de ander en weer terug, maar de mogelijkheid tot het geven van een reactie op het klaagschrift is ingeperkt. Er is nu meer tijd voor een mondelinge toelichting van de situatie voor beide partijen. “Soms komen de partijen er dan al samen uit. Want een conflict is meestal een kwestie van communicatie”, zegt woordvoerder Henriette van der Poel van het tuchtcollege in Zwolle.

Van de 1.677 klachten die vorig jaar binnenkwamen, bleek het merendeel ongegrond. Worden klachten wel gegrond verklaard, dan krijgt de zorgverlener meestal een waarschuwing. In 2017 werden slechts 22 hulpverleners uit het BIG-register geschrapt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids