Normal_kickoffzijinstroomtraject

Op 6 september vond in woonzorgcentrum Velserduin in IJmuiden de feestelijke bijeenkomst plaats waarbij de leerlingen van de geheel nieuwe zij-instroomopleiding MBO Verpleegkundige met elkaar konden kennismaken. Vertegenwoordigers van het Spaarne Gasthuis, Zorgbalans en LOI en ook afgevaardigde Katja Mur van het ministerie van Volksgezondheid heetten de leerlingen welkom en benadrukten het bijzondere karakter van de zij-instroomopleiding. Spaarne Gasthuis en Zorgbalans zijn een uniek samenwerkingsverband aangegaan met opleider LOI om zo een nieuwe doelgroep om te scholen tot verpleegkundige. Dit meldt Zorgbalans.

Uniek traject

 
Om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het landelijke personeelstekort in de zorg, hebben de twee zorginstellingen de handen ineen geslagen. Samen met LOI is een opleidingsprogramma ontwikkeld dat door Spaarne Gasthuis en Zorgbalans wordt betaald.
 
Tot op heden was het vrijwel onmogelijk om als werkende vanuit een andere branche over te stappen naar de zorg. Met dit traject hebben de verpleegkundigen in spé niet alleen vanaf de start een passend salaris, maar ook de garantie op een baan. Dit opleidingstraject in de derde leerweg is uniek in Nederland door de opbouw van het programma, de stages door de hele keten en de vrijheid van de leerlingen om keuzes te maken die bij hen passen. De drie organisaties hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor andere zorginstellingen.
 
Saskia van Nellen, manager van de Spaarne Gasthuis Academie: “Tijdens het zij-instroomtraject maken de leerlingen kennis met de gehele keten: thuiszorg, ziekenhuiszorg en verpleeghuiszorg. De zorg zal in de toekomst steeds meer thuis plaatsvinden. Deze studenten hebben straks kennis van het hele werkveld. Dat komt de kwaliteit van zorg ten goede.”
 

Intensieve selectie

 
De animo voor het traject bleek overweldigend. Maar liefst 200 mensen bezochten de voorlichtingsdagen in het voorjaar. Daarvan hebben 80 mensen zich aangemeld voor het voortraject. Door middel van stages, een eerste theoretische module, tests en selectiegesprekken met Spaarne Gasthuis en Zorgbalans is gekeken naar wederzijdse geschiktheid. Een klein deel is hierbij afgevallen, maar heeft een ander traject aangeboden gekregen om ook de stap richting de zorg te maken. Een aantal mensen gaat mee in de tweede lichting van het voortraject.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids