Logo_logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Eerder deze week liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer weten dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een schadevergoeding heeft betaald aan de familie van de overleden huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn. Uit een document in handen van de Volkskrant blijkt dat het om een bedrag van meer dan 154.00 euro gaat. Dit meldt de Volkskrant. 

Huisarts Tromp gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die korte tijd later overleed. Na een melding stelde de IGJ Tromp voor zeven dagen op non-actief. De huisarts tekende daartegen bezwaar aan, maar maakte korte tijd later een einde aan zijn leven.

In 2016 bleek dat de huisarts niet voor zeven dagen geschorst had mogen worden bij zijn rol bij de omstreden euthanasie. De inspecteur heeft volgens de Raad van State nooit aannemelijk gemaakt dat hij acuut moest ingrijpen en dat onmiddellijk maatregelen genomen moesten worden.

De advocaat van de weduwe van Tromp: “De inspectie heeft zowel mondeling als schriftelijk excuses aangeboden. Het kostte wel moeite, want formeel erkent de inspectie geen aansprakelijkheid. Maar de weduwe beschouwt excuses met schadevergoeding toch wel als eerherstel voor haar man.”

Door: Redactie Nationale Zorggids