Normal_verpleegkunde__palliatieve_zorg__ouderenzorg

Avans Hogeschool start met een proef waarbij studenten hbo-Verpleegkunde worden gekoppeld aan een patiënt om zo in de praktijk te leren hoe zij het beste hun vak kunnen uitvoeren. Door middel van een ketenstage ziet de student welke processen allemaal plaatsvinden vanaf opname in het ziekenhuis tot aan het leveren van thuiszorg. Dit meldt Omroep Brabant.

De ketenstage is een belangrijke manier om inzicht te krijgen in de nieuwe werkwijze in de sector. Omdat steeds meer ouderen thuis blijven wonen, krijgt de invulling van zorg een nieuwe lading. De student wordt gekoppeld aan een patiënt en samen doorlopen zij het hele zorg proces. “De verpleegkundige in opleiding doorloopt samen met de cliënt de verschillende stappen in de zorg en leert het vak zo in de breedte kennen”, aldus Hedzer Schotsman, directeur van de Academie voor de Gezondheidszorg bij Avans Hogeschool.

De hogeschool denkt zo studenten meer voor te bereiden op de toekomst omdat er meer technologie is die ouderen gebruiken om langer thuis te wonen. “Dat vraagt om een andere soort zorg, soms op andere plekken. Vroeger was bijvoorbeeld de gemiddelde opnameduur in het ziekenhuis twaalf dagen, nu zijn dat er nog drie”, zegt Schotsman.

Geen studentenstop meer

Bovendien werkt de school hard aan het aanleveren van nieuwe verpleegkundigen aangezien er een personeelstekort is in de sector. Tijdens het vorige studiejaar werden 20 procent meer verpleegkundigen opgeleid op de hogeschool. Er wordt samengewerkt met zorgaanbieders om in voldoende stageplekken te voorzien. “Daardoor hebben we de studentenstop voor zorgstudies kunnen laten vallen”, aldus de directeur.

Door: Redactie Nationale Zorggids