Normal_tweede_kamer

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over het actieprogramma Werken in de Zorg van minister De Jonge en Bruins en staatssecretaris Blokhuis. Het plan moet het aanhoudende personeelstekort in de zorg aanpakken. Dit meldt de Tweede Kamer. 

PVV-Kamerlid Fleur Agema stelt dat de zorg dreigt te imploderen, maar ze ziet geen harde plannen in het actieprogramma. Wat Kamerleden Hijink van de SP en Kerstens van de PvdA vooral missen is meer geld voor hogere lonen en lagere werkdruk. Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP vindt het belangrijk dat zorgmedewerkers inzien dat de politiek weet hoe urgent het probleem is.

D66-Kmerlid Vera Bergkamp denkt dat vooral de ouderenzorg een imagoprobleem heeft. Volgens haar is er voor die sector meer positieve aandacht nodig en zijn er betere loopbaanmogelijkheden nodig. CDA’er Van den Berg denkt dat een maatschappelijke diensttijd voor jongeren hierbij kan helpen. Daar staat Blokhuis achter.

Als het gaat om herintreders, dan is de drempel mogelijk te hoog. Kan de procedure voor herregistratie versnel worden? Dit vraagt Van der Staaij zich af. Minister Bruno Bruins laat weten dat er wordt geëxperimenteerd met een andere werkwijze om de registratietijd te verkorten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids