Normal_normal_justitie__rechtbank

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in de rechtbank van Zwolle gevangenisstraffen tot 1,5 jaar en een beroepsverbod van vijf jaar geeist tegen twee bestuurders van zorginstelling Buitenbeentje uit Paterswolde. Zij zouden voor ruim 850.000 euro te hebben gefraudeerd met pgb-gelden. Die gelden werden niet besteed aan zorg maar aan familievakanties voor cliënten, fietsen, computers, wasmachines, caravanstalling, telefoonkosten en meer. Dit meldt het OM. 

Uit onderzoek door de opsporingsdienst van de inspectie SZW blijkt dat de Stichting Buitenbeentje van 2011 tot en met 2013 op papier voor circa 1.000.000 euro pgb-zorg leverde aan tientallen cliënten. Het OM denkt dat in werkelijkheid het overgrote deel van de zorg werd uitgevoerd door externe zorgverleners, die op eigen naam werkten en ook zelf rechtstreeks betaald kregen.

Geld besteed aan andere zaken dan zorg

Buitenbeentje leverde –anders dan de papieren werkelijkheid suggereerde-  nauwelijks zorg: “Het had niet eens het daarvoor benodigde zorgpersoneel in dienst,” zei de officier van justitie op zitting. Volgens het OM is zeker 850.000 euro aan gedeclareerde zorggelden, besteed aan andere zaken dan zorg. In totaal heeft de Stichting voor bijna 400.000 euro aan goederen en diensten betaald voor cliënten. Het OM verwijt de twee bestuurders valsheid in geschrift en witwassen.

Zorgstelsel ondermijnd 

Het OM stelt dat het zorgstelsel is ondermijnd en het vertrouwen van clienten is misbruikt door verdachten. “Doordat Buitenbeentje in veel gevallen het pgb-beheer deed, was voor veel cliënten niet duidelijk hoe de financieringsstromen liepen. Cliënten vertrouwden op verdachten. Zozeer dat ook bankpassen en pincodes aan haar ter beschikking werden gesteld.” Ook werden verantwoordingsformulieren blind getekend. Ondertussen werd er fors meer aan zorggelden gedeclareerd dan dat er aan zorg werd genoten.

Tegen de secretaris van de stichting die ook de dagelijkse leiding had, eist het OM een gevangenisstraf van 18 maanden. Tegen de bestuursvoorzitter eist het OM een gevangenisstraf van 10 maanden. Tegen beide verdachten eist het OM ook een verbod op het uitoefenen van enig beroep in de zorgverlening, financiële verantwoording van zorg daaronder begrepen, voor de duur van vijf jaren.

Daarnaast eist het OM dat verdachten het wederrechtelijk verdiend vermogen van 850.000 euro betalen aan de staat. 

Door: Redactie Nationale Zorggids