Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Hoe er precies voor een oudere patiënt gezorgd moet worden, is niet bij alle verpleegkundigen bekend. Dat blijkt uit een studie onder bijna tweeduizend verpleegkundigen van tien topklinische ziekenhuizen, gecoördineerd door Christel Derks van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Naast het gebrek aan kennis spreekt het de verpleegkundigen ook niet aan om zorg te verlenen aan patiënten van 70 jaar en ouder. Dit meldt Skipr.

Uit de studie blijkt dat verpleegkundigen niet warm lopen voor de verzorging van ouderen. Ze zouden zich onwennig voelen bij de doelgroep en zien hen als klagend en niet flexibel. Op de kennis van fysieke, mentale en sociale aspecten scoren de verpleegkundigen in de studie een onvoldoende tot gemiddeld. Van de ondervraagden had 36 procent een kennisniveau dat onder de norm ligt.

Met de huidige vergrijzing en personeelstekorten in de ouderenzorg, is het belangrijk dat de kennis bij verpleegkundigen op peil wordt gebracht. Er volgt aan het einde van dit jaar een uitgebreidere studie in meer ziekenhuizen uitgevoerd. Hieruit moet naar voren komen hoe het kennisniveau, attitude en klinisch handelen van de verpleegkundigen verbeterd kan worden. Deze resultaten worden rond de zomer van 2019 verwacht.

Door: Redactie Nationale Zorggids